bio

Axel LukkienAxel Lukkien wordt op 5 juli 1971 in Amsterdam geboren als Axel Lukkien Holsbergen (Lukkien is zijn tweede voornaam). Rond zijn twaalfde jaar begint Axel met het componeren en arrangeren van muziek en tijdens zijn middelbare schooltijd raakt Axel geobsedeerd van liedjes en popmuziek. Desondanks gaat hij, na het behalen van zijn VWO-diploma, politicologie studeren aan de Vrije Universiteit te Amsterdam, maar deze studie wisselt hij na twee jaar in voor de studie muziekwetenschap aan de Universiteit van Amsterdam. In zijn studententijd speelt hij in, naar zijn zeggen, zijn leukste bandje, genaamd Er komt alleen maar schuim uit (“…de leukste tijd van mijn leven…”).
 
Als Axel 24 is, besluit hij zijn studie af te breken om als zelfstandig opdrachtcomponist te gaan werken. In de jaren daarop verdient hij zijn geld met het componeren en produceren van muziek bij commercials en korte films, maar zijn liefde voor songwriting blijft het sterkst.
 
In 1998 stuurt Axel zijn eerste en enige Nederlandstalige liedje in voor de Grote Prijs van Nederland (vóór die tijd heeft hij alleen nog maar Engelstalige liedjes geschreven). Aangezien dit ook het enige lied is dat hij in de wedstrijd speelt, komt hij niet verder dan de halve finale, maar het lied wordt wél opgemerkt door de organisatoren van De Grote Prijs, die Axels demo aanbevelen bij het dan juist opgerichte Paradiso Amsterdam Records.
 
Dit platenlabel nodigt hem uit het lied Linette live op te nemen in de Amsterdamse poptempel Paradiso. Het lied komt in 1999 als single uit onder de paraplu van de Paradiso Single Club en wordt al snel een bescheiden hit. De dromerige clip bij het lied is drie maanden lang dagelijks te zien op muziekzenders als TMF en The Box.
 
Fans moeten daarna tot 2004 wachten tot het verschijnen van Axels debuutalbum nou en of, dat hem lovende recensies oplevert en wederom landelijke airplay voor de singles Stoppen en Eindeloos.
 
De jaren daarna is Axel voornamelijk werkzaam als opdrachtcomponist en producer. Hij maakt vooral veel jeugdrepertoire, o.a. voor tv-programma’s als Schudden tot het Sneeuwt (op teksten van Jurrian van Dongen). In 2004 verschijnt er ook een op deze serie gebaseerde musical in de Nederlandse theaters, waarvoor Axel alle muziek componeerde.
 
Vanaf 2006 componeert hij veel muziek voor het NTR– (toen nog NPS-) programma Het Klokhuis en sporadisch voor Sesamstraat.
 
Naast zijn opdrachtwerk organiseerde Axel tussen 2006 en 2010 een terugkerend Nederlandstalig liedprogramma, genaamd De Proeverij, in Club Toomler te Amsterdam, waarin hij zijn eigen repertoire speelde en de top van het Nederlandstalig pop- en theaterlied ontving.
 
Vanaf 2007 is Axel Lukkien werkzaam als docent songwriting, eerst op de Amsterdamse theateropleiding ST&M en later aan het ArtEZ Conservatorium in Arnhem.
 
Hoewel Axel in die jaren ook met veel plezier optreedt, voelt hij zich als zanger, componist en producer het meest thuis in de studio. De studio is voor Axel een atelier, een laboratorium. Het is Axels natuurlijke omgeving, waarin hij vanaf 2009 tot in de kleinste uurtjes werkte aan zijn tweede solo-album, welkom thuis.
 
Hoewel dit album zeker niet letterlijk-autobiografisch is, wordt het uiteindelijk een verzameling liedjes – of zijn het korte verhaaltjes? – die een persoonlijke tocht ‘naar huis’ beschrijven.
 
In 2010 beginnen de opnamen voor welkom thuis, waarvoor Axel voor het eerst ‘zichzelf’ produceert. Ook de produktie zelf werd ook een lange, persoonlijke reis, mede bont gekleurd door de geboorte van Axels dochter Elisabeth in 2011.
 
 

 

 

 

Claudia Otten: Axel Lukkien 'Welkom Thuis' album cover shoot
 
Op 29 maart 2013 is Axels 2e studio- album welkom thuis verschenen, het langverwachte vervolg op zijn debuut nou en of.

Welkom Thuis is hier te bestellen.


 
Luister naar Axels muziek op SoundCloud
SoundCloud

 


 
contact

facebook

youtube

foto's


Wil je op de hoogte blijven?
Naam
Emailadres *

Laat je mailadres achter en we houden je persoonlijk op de hoogte van Axels optredens!
(Uiteraard worden je gegevens door ons volstrekt vertrouwelijk behandeld.)


 
colofon

 


 
archief