Slogans

 
Het is nu al enige tijd geleden dat ik hier een zuur, sjaggerijnig stukje heb geschreven, aangezien ik daar al een tijdje geen behoefte toe heb gevoeld. Maar mijn psychiater zei ooit dat ik baat heb bij regelmaat, vandaar.
Gelukkig is er genoeg om je over op te winden voor wie zich daar op richt.

Bijvoorbeeld overheidsslogans.

Een tijdje geleden hingen er door heel Amsterdam posters met ”Uitgescholden. Omdat ik een vrouw ben”. Nu ben ik geen vrouw en ik weet natuurlijk niet hoe vaak vrouwen dagelijks om hun vrouwelijkheid worden bespot. Hoe vaak zegt de portier van een discotheek, “hier kom je d’r niet in, stomme rotvrouw”, of laat een populistisch kamerlid per ongeluk vallen dat zijn buurt door “kutvrouwtjes” wordt geterroriseerd?
De campagne was natuurlijk in de eerste plaats gericht op het feit dat in de horeca regelmatig allochtonen worden gediscrimineerd. Dat is een serieus probleem, dat door de overheid serieus genómen dient te worden. Maar bij de overheid denken ze dat voor stichtelijke campagnes dezelfde regels gelden als in de reclame: als je Omo noemt, moet je Ariel en Witte Reus ook noemen.

Nog een voorbeeld. “Alcohol onder de 16; nog even niet”. Nog even niet!?
Zelf heb ik besloten dat ik mijn kinderen zal gaan opvoeden met de slogan “Heroïne: dat doe je maar als je het huis uit bent”.

Wanneer de overheid ons wil motiveren tot maatschappelijk wenselijk gedrag – toch al een dubieus streven – wordt er steevast gekozen voor een slappe-hap–stinkende-wonden-achtige aanpak.
Momenteel hangen er in Amsterdam posters met de tekst “Discriminatie: Amsterdam is er helemaal klaar mee!”. Ik weet niet wat ik aan deze zin toe moet voegen om ‘m nog belachelijker te maken.
Maar de ergste is zonder twijfel; “Wees erop alert wanneer iemand in je omgeving terroristische gedachten heeft”.
Wat zijn in godsnaam “terroristische” gedachten? Ik word als depressielijer regelmatig door mijn eigen gedachten geterroriseerd (vandaar die sjaggerijnige stukjes). Zijn dat dan “terroristische gedachten”? Wie “terroristische gedachten” heeft moet aan de prozac, lijkt mij.
Ik vermoed dat de beleidsmakers eigenlijk ‘extremistische’ of ‘fundamentalistische’ gedachten bedoelen, maar dat ze liever geen terroristen voor het hoofd stoten. Dat staat de dialoog alleen maar in de weg.

Durf potverdorie man/vrouw en/of lastdier naar keuze te noemen!

Goh, dit lucht inderdaad op. Nou nog de regelmaat erin krijgen.
 
 
 

Andere interessante posts:

        »  Er wordt op me gepast
        »  Stoont
        »  De nieuwe single Marianne is nu overal te downloaden!
        »  Het is geen wedstrijd
        »  Welkom Thuis nu te koop

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Claudia Otten: Axel Lukkien 'Welkom Thuis' album cover shoot
 
Op 29 maart 2013 is Axels 2e studio- album welkom thuis verschenen, het langverwachte vervolg op zijn debuut nou en of.

Welkom Thuis is hier te bestellen.


 
Luister naar Axels muziek op SoundCloud
SoundCloud

 


 
contact

facebook

youtube

foto's


Wil je op de hoogte blijven?
Naam
Emailadres *

Laat je mailadres achter en we houden je persoonlijk op de hoogte van Axels optredens!
(Uiteraard worden je gegevens door ons volstrekt vertrouwelijk behandeld.)


 
colofon

 


 
archief